EDUSTUS: Pilke silmäkulmassa kohti kuuden kärkeä


Päävalmentaja Juha Pasoja (Kuva: Roosa Laiho)

MP:n uusi päävalmentaja haluaa pelata vauhdikasta jalkapalloa ja vedättää vastustajaa.

MP:n päävalmentaja Juha Pasoja solmi joulukuussa seuran kanssa vuoden mittaisen sopimuksen, jossa on myös optio kaudesta 2021. Hänen muistonsa Mikkelistä ja Urskista ulottuvat kuitenkin paljon kauemmas omalle pelaajauralle.

– KPT-85:n kanssa olimme täällä pelaamassa fuusioseura FC Mikkeliä vastaan. Johdimme peliä 3-0 tai 3-1. Sitten meillä sai kaksi pelaajaa punaisen kortin, ja kahdeksalla miehellä yritimme rimpuilla. Saimme me sitten tasapelin, 3-3, Pasoja muistelee.

Hänen mukaansa Mikkeliin oli helppo tulla, sillä joulukuussa joukkue oli hyvin pitkälle valmis. Moni viime vuoden pelaaja jatkoi myös tälle kaudelle, ja oikeastaan vain muutama pelaaja vaihtui.

Joukkueeseen sopeutumista helpotti myös se, että MP:n viime vuoden pelitapa sopii hyvin yhteen Pasojan valmennusfilosofian kanssa.

– Tavoite on voittaa ja se pitäisi pelaajillekin saada iskostettua. Se, miten voitto haetaan, on se pelin kysymys. Aika moni suomalainen valmentaja sanoo, että se tapahtuu pallokontrollin kautta. Itse haluan, että mennään vähän vauhdikkaammin eteenpäin, hän avaa valmennusfilosofiaansa.

– Pyrin siihen, että jokainen pelaaja tietää oman roolinsa kentällä. Haluamme tavallaan hööpöttää vastustajaa ja sitä kautta luoda maalipaikkoja. Sitä voi tehdä myös puolustamisen kautta.

Valmentajana Pasoja kuvailee olevansa vaativa. Samalla hän kuitenkin pyrkii pitämään pilkkeen silmäkulmassa ja luomaan joukkueeseen hyvän ilmapiirin.

–  Haluan, että pelaajat yrittävät ja tekevät virheitä ja sitä kautta oppivat asioista.

Vaikka alku uudessa seurassa sujui ongelmitta, haasteiltakaan Pasoja ei ole välttynyt. Koronapandemia laittoi kauteen valmistautumisen uusiksi, sillä Ykkönen alkoi yli kaksi kuukautta suunniteltua myöhemmin. Pasoja kertoo, että pelaajat piti valmistaa kauteen kahdesti, toisella kerralla yksilö- ja pienryhmäharjoittelun kautta. Sarjan alun viivästyminen muuttaa myös pelitapaa, sillä ylä- ja alaloppusarjat jäävät nyt kokonaan pois. Tämä ei Pasojan mukaan kuitenkaan juuri vaikuta joukkueen tavoitteisiin.

– Aiemmin halusimme yläloppusarjaan. Nyt tavoite on päästä kuuden sakkiin, hän linjaa.

Suomen mestaruus, maaotteluita ja ulkomaan kenttiä

Oman uransa aikana Pasoja pelasi niin Veikkausliigassa, maajoukkueessa kuin Norjassakin. Maineikkaalta uralta löytyy monia kohokohtia, esimerkiksi Suomen mestaruus, kaksi Suomen Cupin voittoa sekä europelejä. Yksi mieleen painunut kokemus on Pasojan ensimmäinen A-maaottelu, joka pelattiin Yhdysvalloissa Hondurasia vastaan.

– Se sattui syntymäpäivälleni. Olisinkohan täyttänyt 26 tai 27. Itse pelikin oli mielenkiintoinen, sillä sinne tuli kauhea ukonilma. Vettä satoi kentälle viidestä kymmeneen senttiä liioittelematta, Pasoja kuvailee.

Hän kertoo, että peli keskeytettiin 20 minuutin jälkeen melkein tunniksi. Lopulta kenttä saatiin kuitenkin kuivaksi ja ottelu pelattiin loppuun.

Pelaajauransa jälkeen Pasoja siirtyi valmentamaan, koska mikään muukaan ei tuntunut omalta.

– Olin käynyt pelaajauran läpi ja tavallaan koko ajan opiskellut valmentamista, niin se vaan tuntui oikealta ratkaisulta.

Valmentamisessa parasta on Pasojan mielestä se, että tulosta tulee ja pelaajat kehittyvät. Hänen sydäntään lämmittää, jos harjoituksissa läpi käyty asia onnistuu peleissä. Haastavinta on Pasojan mukaan puolestaan opetusprosessi, koska ihmiset oppivat eri tavalla.

– Joku voi oppia asian täysin pelkästään sanomalla. Toiselle pitää piirtää ja kolmannelle käydä asia läpi kymmenen kertaa kentällä.

Pasojan valmennusuran ikimuistoisimmat kokemukset löytyvät toiselta mantereelta. Pari vuotta sitten hän lähti kokeilemaan siipiään ulkomaille, Ghanaan asti. Hän kertoo kokemuksen jääneen mieleen sen eksoottisuuden vuoksi. Esimerkiksi aikataulut saattoivat heittää useammalla tunnilla, sillä ihmiset eivät kulkeneet kellon kanssa. Poikkeus tähän olivat sarjapelit, jotka alkoivat sovittuun aikaan. Lisäksi ne, joilla oli rahaa ja valtaa, käyttivät sen hyväkseen, kertoo Pasoja.

Toinen ikimuistoinen kokemus oli JJK:n nousu takaisin Veikkausliigaan kaudelle 2017. Pasoja toteaa sen olleen usean vuoden projekti.

– Kun otin JJK:n edustuksen päävalmentajan tehtävän vastaan kauden 2013 puolessa välissä, ensimmäinen kausi päättyi tippumiseen. Sen jälkeen, kun aloimme käydä suunnitelmaa seurajohdon kanssa läpi, sanoin, että kolmen vuoden päästä noustaan liigaan, hän kertoo.

JJK:n ajoilta Pasojalla on muitakin hyviä muistoja. Hän kertoo suuttuneensa yhden ottelun jälkeen niin pahasti, että oli pukuhuoneessa heittänyt pelaajien varustelaatikot pöydältä – niin että osa osui pelaajiinkin.

–  Seuraavana päivänä kun oli palaveri ja tulin koppiin, pojat olivat rakentaneet sellaisen pyramidin, vähän niin kuin suojamuurin, niistä laatikoista.

Juha “Paso” Pasoja
Syntymäaika: 16.11.1976 (ikä 43)
Pelipaikka pelaajauralla: Toppari
Seurat pelaajauralla: Ihme, FC-88, KPT-85, FC Jazz, FC Haka, HamKam (NOR), JJK, Villiketut + 15 maaottelua
Aikaisemmat seurat valmentajana: Villiketut, JJK, Dreams FC (GHA), Kemi City FC
Motto: “Uusi päivä, uusi mahdollisuus.”

Teksti: Roosa Laiho