EDUSTUS: Läpimurto


#18 Topi Keskinen pelasi 19 Ykkösen ottelussa. (Kuva: Mikko Rahikainen)

Topi Keskiselle kausi 2020 oli menestys. Nyt hän suuntaa katseen tulevaisuuteen ja tavoittelee ammattilaisen uraa.

Kausi 2020 ylitti MP:n keskikenttäpelaajan Topi Keskisen odotukset. Kesän alussa hän ajatteli viettävänsä suurimman osan ajasta A-junioreissa ja SavUssa. Ykkösessä vasta 17-vuotias Keskinen luuli pääsevänsä pelaamaan satunnaisesti.

Toisin kävi. Kauden aikana Keskinen vakiinnutti paikkansa edustusjoukkueen avauskokoonpanossa. Peliaikaa hän sai yhteensä 19:ssä Ykkösen ottelussa.

– Talven aikana tuli kehitystä, ja treenit sujuivat läpi kauden hyvin. Pelit, joissa pääsin alkukaudesta pelaamaan, menivät hyvin, Keskinen pohtii menestyksensä salaisuutta.

Nuoren keskikenttäpelaajan henkilökohtaiset tavoitteet, päästä pelaamaan Ykkösessä jonkin verran, luonnollisesti täyttyivät. Keskinen kertoo myös koko joukkueen kauden sujuneen tavoitteiden mukaisesti.

– Loukkaantumisiakin tuli aika paljon ja meiltä lähti paljon pelaajia pois, ja silti pelasimme todella hyvin.

Keskinen kehuu myös joukkueen yhteishenkeä.

– Olen tullut kaikkien kanssa hyvin juttuun, ja porukka otti minut hyvin vastaan.

Keskisen kausi oli menestys myös Mikkelin ulkopuolella, sillä lokakuussa hän pääsi Eerikkilään ensimmäiselle maajoukkueleirilleen. Hän kuvailee pääsyä U18-maajoukkueeseen koko tähänastisen uransa kohokohdaksi.

– Siellä meni ihan hyvin. Meillä oli parit treenit ja loppupeli. Paljon oli myös palavereja, joissa käytiin taktiikoita läpi, Keskinen kertoo.

Ensi kaudella hän haluaisi päästä pelaamaan mahdollisimman paljon ja saada vastuuta. Myös maalinteko maistuisi, sillä ensimmäisen Ykkösen maali on vielä tekemättä.

Kalastusta, lukiota ja futista

Keskinen aloitti jalkapallon neljävuotiaana Espoossa jalkapallokoulussa. Pari vuotta myöhemmin hän muutti Mikkeliin ja aloitti siellä joukkueessa, MP:n riveissä. Juniorivuosilta Keskinen muistaa turnaukset, joita silloin “vielä voitettiinkin”.

– Pori Cupia emme kyllä voittaneet, mutta olimme toisia. Se oli aika pitkä turnaus ja tuntui todella kovatasoiselta silloin noin kymmenenvuotiaana, hän antaa esimerkin.

Vuosien varrella Keskisestä on kasvanut periksiantamaton työmyyrä, joka voi pelata sekä keskikentän keskellä että laidassa. Hän mainitsee vahvuudekseen sen, että hän pelaa aina täysillä ja menee tilanteisiin kovaa. Sen sijaan maalintekoa ja potkutekniikkaa hän haluaisi vielä kehittää.

– Vastustajan näkökulmasta olen varmaan vähän ärsyttävä pelaaja, Keskinen tiivistää pelitapansa.

Tällä hetkellä Keskinen opiskelee lukiossa ja aikoo suorittaa sen loppuun kolmessa vuodessa. Opiskelun ja jalkapallon yhdistäminen ei ole tuottanut vaikeuksia, sillä hän tekee monet kurssit nettilukiossa. Siten aikaa jalkapallolle jää enemmän.

Koulun ja jalkapallon ohella Keskinen pitää myös kalastuksesta.

– Se on sellainen juttu, jota olen tehnyt pidemmän aikaa. Varsinkin kesäisin tulee aina paljon käytyä kavereiden kanssa kalalla, hän kertoo.

Lukion jälkeen Keskisellä ei ole ainakaan toistaiseksi jatko-opintosuunnitelmia. Hän haluaisi keskittyä jalkapalloon ja pelata sitä ammattilaisena.

– Tavoitteeni on pelata mahdollisimman korkealla sarjatasolla ja mahdollisimman paljon. Olisi hauskaa, jos saisin tehtyä futiksella sen verran hyvin rahaa, ettei tarvitsisi tehdä muita töitä.

Keskinen kaukainen haave olisi pelata hänen lempiseurassaan Manchester Unitedissa. Seuran historiasta löytyy myös hänen lempipelaajansa ja esikuvansa, Wayne Rooney, josta hän yrittää ottaa parhaansa mukaan mallia.

– Rooney on kyllä ylivoimainen lempipelaajani. Nimesin oman koiranikin hänen mukaansa, Keskinen nauraa.

#18 Topi Keskinen
Ikä: 17
Pelipaikka: Keskikenttäpelaaja
Pelinumero: 18
Kummiyritys: Olakoti

Teksti: Roosa Laiho