SEURA: Enzon huikea seikkailu


Jonathan Enzo Arnet teki hyvää työtä.

Kaikki alkoi lumisena marraskuisena päivänä, kun Janne Wilkman oli yhteydessä vanhaan tuttuunsa ruotsalais-norjalaiseen Jonathan Enzo Arnetiin ja kysyi kiinnostaisiko häntä muutto Suomeen ja työskentely jalkapallon parissa Mikkelissä.

– Joulukuun alussa vierailin Mikkelissä tutustumassa ihmisiin, seuraan ja olosuhteisiin. Viikon päästä tästä vierailusta päätin, että tämä on sitä, mitä haluan tehdä.

Göteborgista Mikkeliin tammikuun alussa muuttanut Enzo toimii A -nuorten päävalmentajan pestinsä lisäksi junioripuolella akatemia- ja lisäryhmävalmentajana. Juniorivalmennuksen ohella hän toimii myös edustusjoukkueen valmentajana Janne Wilkmanin apuna osallistuen mm. aamuharjoitusten vetämiseen sekä yksilövalmennukseen.

UEFA B -valmentajalisenssin Ruotsissa suorittanut Arnet on toiminut aiemmin nuoresta iästään huolimatta jo useamman vuoden ajan valmennustehtävissä. Mies on ehtinyt valmentamaan mm.  BK Häckenin, GAIS:n ja Västra Frölundan juniorijoukkueita. Arnet´n valmentama Västra Frölundan U17 -joukkue voitti viime kaudella ikäluokkansa Ruotsin Cupin ja sijoittui toiseksi maailman suurimmassa juniorijalkapalloturnauksessa Gothia Cupissa.

Edustusjoukkueen matkassa

– Alku oli aikamoista opettelua ja tutustumista puolin ja toisin. Pre-seasonilla teimme kovasti töitä ja hioimme pelaamistamme siihen suuntaan, minkälaiseksi me  sen halusimme. Talvi  sujui hyvin ja saimme kehitettyä pelaamistamme. Alkukausi oli haasteellinen, vaikka pelasimme pääosin hyvin. Erot olivat pieniä ja vastustajat rankaisivat armotta meitä virheistämme. Meidän olisi pitänyt kerätä alkukaudesta enemmän pisteitä.

– Kasvoimme kauden aikana joukkueena ja näytimme, että osaamme pelata pallonhallintapeliä, mutta pelimme taso ailahteli aivan liikaa. Meillä oli monia hyviä otteluita ja esimerkiksi JäPS -vierasvoitto tuli todella suvereenin esityksen jälkeen. Myös Myllykoskella riisuttiin MYPA täysin aseistaan ja otettiin hallittu vierasvoitto. Kun noita muutamia otteluita katsoo, niin voi kysyä, miksi meillä ei ollut tuon enempää sarjapisteitä.

– Rehellisesti sanottuna meidän esityksemme joissakin peleissä ei vain riittänyt. Olimme yksinkertaisesti liian tehottomia kummassakin päässä kenttää. Mielestäni meiltä kyllä löytyi joukkueestamme tarpeeksi laatua, mutta emme osanneet tehdä aina oikeita ratkaisuja. Eikä ole mitään väliä, miten hyvin pelaat keskialueella, jos hyökkäys- ja puolustuspäässä puuttuvat tehot sekä päättäväisyys. Vaikka seitsemäs sija tasaisessa sarjassa ei ole sitä, mitä lähdimme hakemaan, niin uskon, että tästä on hyvä lähteä rakentamaan tulevaisuutta. Seurassa tiedetään, mitä menestys jatkossa vaatii.

Junioreissa on tulevaisuus

– Junioreiden kanssa alussa luotiin tietyt rutiinit ja vaatimustasoa nostettiin. Taaksepäin katsottuna en ole tyytyväinen harjoitusmääriin. Osa pelaajista harjoittelee riittävästi, mutta osalla määrät ovat vielä liian pienet. Itse harjoituksissa tekeminen on ollut hyvällä tasolla ja junioreista on tulossa hyviä pelimiehiä.

– Yksilöllisiä harjoituksia pyrin pitämään sellaisille pelaajille, joilla tällä hetkellä katsoin olevan mahdollisuuden kehittyä menestyviksi jalkapalloilijoiksi. Lisäksi asenne ja valmius työntekoon vaikuttivat. Teimme pelipaikkakohtaisia harjoitteita, joissa keskityimme ensimmäiseen kosketukseen ja tekniikkaan.

A-juniorit nousivat Ykköseen, jossa he syksyllä esiintyivät edukseen

Enzon tavoite A-junioreiden päävalmentajana oli luoda heille selkeä pelitapa, joka sekä kehittää pelaajia että valmistaa heitä muutaman vuoden sisällä pelaamaan edustusjoukkueessa. Kevätkierroksella A-juniorit sijoittuvat toiseksi Helsinki-Uusimaan P20 Kakkosen lohkossaan ja joukkue pääsi jatkokarsintaan, jossa vastaan tuli omassa lohkossaan myös toiseksi sijoittunut FC KTP. A-juniorit varmistivat nousunsa P20 Ykköseen syyskierrokselle, kun FC KTP kaatui 1-0 (1-0).

– Jaettu viides sija Ykkösessä oli meiltä hyvä ja kunnioitettava saavutus. Voitimme mm. yläpuolellamme olleet ja talveksi SM-karsintaan päässeet VJS:n ja JäPS:n. Lisäksi pelasimme hyvin suurimman osan ottelusta sarjan ylivoimaisesti voittanutta Atlantista vastaan. Tuloksemme sarjan heikoimpia joukkueita vastaan eivät vaan olleet riittävän hyviä, jotta olisimme taistelleet aivan kärkisijoista.

– Suurin haasteemme ei kuitenkaan olleet vastustajat, vaan pelaajien määrä harjoituksissa. Valmistautuminen otteluihin ei missään nimessä ollut parasta mahdollista, kun pelaajia puuttui erinäisten syiden takia. Tämä toi myös omaat haasteet meille valmentajille, koska kilpailutilanne pelipaikoista ei ollut tarvittavan tiukkaa ja kehittävää. Jouduimme lisäksi lainaamaan pelaajia B-junioreista, mutta he kyllä täyttivät paikkansa hienosti. Kaikesta huolimatta tilastoihin saimme 12 voittoa, kolme tasapeliä ja neljä tappiota maalierolla 59-28. Tähän voi kuitenkin olla suhteellisen tyytyväinen.

– Pojille täytyy kyllä nostaa hattua, sillä he ottivat hyvin ja keskittyneesti ohjeitani vastaan, laittoivat itsensä likoon ja haastoivat itseään. Pojat kasvoivat sekä pelaajina että ihmisinä ja todellakin uskon, että heistä useampi tulee lähivuosina nousemaan edustusjoukkueeseen, jos ja kun vaan jaksavat tehdä töitä samaan malliin ja haastavat toisiaan.

– Jos haluat hyväksi jalkapalloilijaksi, niin ei pelkästään riitä, että tulet paikalle harjoituksiin, vaan siellä pitää tehdä töitä, olla kunnianhimoinen ja ottaa ohjeita vastaan. Pelaajakehitykseen vaikuttaa myös monet muut asiat kuten valmistautuminen harjoituksiin, loppuverryttely, riittävä uni ja oikea ruokavalio. Uskon, että useampi pelaaja on oppinut kauden aikana ja saanut keinoja kehittymiseen jalkapalloilijana. Mottoni valmentajana on aina ollut: ”Keskity niihin asioihin, joihin voit itse vaikuttaa”.

Kiitokset

– Lopuksi haluan kiittää kaudesta ja ajastani seurassa! Tämä on ollut todella mahtava ajanjakso valmentajan urallani. Kaikki ihmiset seurassa ja sen ympärillä ovat saaneet minut tuntemaan iseni tervetulleeksi ja arvostetuksi, mistä olen todella kiitollinen. Tämä seura on mahtava ja täällä on todella monia sinisen sydämen omistavia ihmisiä, jotka laittavat itsensä likoon päivittäin seuran puolesta. Olen ylpeä, että olen saanut olla osa tätä Mikkelin sinistä perhettä ja osa sydämestäni tulee aina olemaan sininen!

– Lopuksi haluan kiittää muutamia henkilöitä vielä erityisesti. Mika Roivas on ollut tuki, joka on aina ollut valmis auttamaan, mm. korjannut pyöräni. Jorma Naakka on aina iloinen ja levittää positiivista energiaa, jopa lumihangessa. Mika Korpela on yksi hauskimmista kavereista, jonka tiedän ja auttaa aina tarvittaessa, mm. kuskaa minua Rantakylään harjoituksiin. Matti Kuitunen on myös ollut mahtava tuki antaen paljon hyviä neuvoja. Timo Kyttä on myös ollut tukena ja välillä heittänyt juttua myös ruotsiksi. Heimo Roikonen on aina täynnä energiaa, haluan itsekin tuossa iässä olla kuin Hepe. Janne Wilkman on yksi aidoimmista ja rehdeimmistä kavereista, jonka olen koskaan tavannut. Wilkulle olen ikuisesti kiitollinen, että sain työskennellä hänen kanssaan ja MP:ssä. Viimeisimpänä, mutta ei vähäisimpänä, Ismo Loukoila, joka on kaiken tämän takana. Hän ei koskaan ota kunniaa mistään, mutta voin suoraan sanoa, että en olisi onnistunut tässä hommassa ilman Ismoa ja hänen tukeaan. Ismo on yksi sympaattisimmista kavereista, jonka olen tavannut, todellinen huipputyyppi. Kaikki teitte olostani täällä MP:ssä loistavan. Kiitos siitä Teille ystäväni ja hyvää jatkoa!

– Kiitos!

Jonathan Enzo Arnet´n määräaikainen työsopimus oli solmittu kauden 2018 loppuun ja hän muutti kauden päätyttyä takaisin kotiinsa Göteborgiin. Paluu Mikkeliin jonakin päivänä on mahdollista…