JUNIORIT: Matti Kuitunen: “Näemmekö kentän reunalla hyvää vai huonoa?”


MP:n valmennuspäällikkö Matti Kuitunen on tyytyväinen siihen, että kaudella 2022 päästiin palaamaan normaaliin korona-ajan jälkeen. Ensi vuodelta hän odottaa pelaajamäärän kasvua ja toiminnan kehittämistä entisestään.

MP:n valmennuspäällikön Matti Kuitusen kausi on ollut mielenkiintoinen. Siihen on mahtunut kaksi polvileikkausta, ensimmäinen viime vuoden lokakuussa ja toinen huhtikuun alussa. Niiden vuoksi hän on ollut yhteensä viisi kuukautta poissa töistä.

– Sitä kautta on ollut vähän hankala vuosi. En ole pystynyt olemaan riittävän pitkiä aikoja jalkojen päällä, mutta nyt polvet alkavat olla kunnossa. Toisaalta on tehnyt erittäin hyvää olla kokonaan poissa ja ladata akkuja, Kuitunen kertoo.

Ei ihme. Kuitusen työviikko on käytännössä seitsemänpäiväinen, vaikka hän yrittääkin välillä pitää vapaapäiviä. Harjoitukset jakautuvat viidelle arkipäivälle, ja pelit ovat usein viikonloppuisin.

Valmennuspäällikön tehtävät ulottuvat päiväkotifutiksesta akatemiaharjoituksiin ja joukkuetoimintaan. Kuitusen työpäivät kuluvat päivisin toimistotöiden parissa ja iltaisin kentän laidalla. Kahtena aamuna hän vetää akatemiaharjoituksia, ja viikonloppuisin on pelejä ja turnauksia.

– Töitä voi tehdä joka päivä aamusta iltaan. Yritän kuitenkin päästä normaaliin työaikaan. Välillä tunnit menevät yli, välillä ali, Kuitunen sanoo.

Hän näkee kauden 2022 onnistuneena. Junioritoiminta on palannut normaaliin korona-ajan jälkeen, ja joukkueet ovat pystyneet harjoittelemaan ja pelaamaan vapaasti.

– Se on ollut pojille tosi hyvä. On ikäluokkia, jotka eivät ole kahden edellisen vuoden aikana käyneet juuri turnauksissa. Osa on joutunut vasta yhdeksänvuotiaana opettelemaan kaikkea sellaista. Varmasti moni on jäänyt paljosta paitsi uransa alkuvaiheessa, mutta nyt se on hyvä ottaa kiinni, Kuitunen toteaa.

Hän on tyytyväinen siihen, että sekä A- että B-nuoret nousivat kauden päätteeksi Ykköseen.

– Erittäin ilahduttavaa on se, että meillä on ensi vuodeksi molempiin joukkueisiin iso määrä pelaajia. Tavoite on edelleen se, että jokainen ikäluokka toisi B-nuoriin 20 pelaajaa.

Kuitunen iloitsee myös siitä, että MP:n junioreita pääsi kauden aikana mukaan Palloliiton toimintaan, muun muassa aluejoukkueturnauksiin ja uuteen Huuhkajaliigaan.

Lisäksi joukkueiden välinen yhteistyö on mennyt eteenpäin. Osa junioreista on esimerkiksi pelannut toisessa ikäluokassa saadakseen omaa taitotasoa vastaavia pelejä.

– Se on toiminut, ja sitä meidän pitää tehdä lisää, Kuitunen linjaa.

Kohti laadukkaampaa toimintaa

Yksi kauden onnistumisista oli se, että MP:n pelaajamäärä kasvoi elokuussa yli 500 pelaajaan. Ensi vuodelta Kuitunen odottaa sitä, että pelaajamäärä kasvaa entisestään. Hän uskoo, että se on mahdollista toiminnan kehittämisen kautta. Tänä vuonna MP:hen on tullut paljon uusia valmentajia, esimerkiksi omia junioripelaajia, ja seura kouluttaa ensi kaudellakin lisää valmentajia.

– Yksi aika luotettava toiminnan laadun mittari on se, että se heijastuu melko hyvin pelaajamääriin. Olemme hyvällä tiellä, sillä pelaajamäärät ovat nousussa, Kuitunen toteaa.

– Haaste on se, millä resursseilla tätä tehdään. Lapsilla on innostusta, he tykkäävät harjoitella. Ja tietysti kaupungille kiitos, että meillä on tuollainen paikka, uusi jalkapallohalli. Eilen oli eri joukkueista samaan aikaan ehkä 160–170 pikkujunnaria hallissa.

Lisäksi Kuitunen toivoo, että tulevaisuudessa toimintaa pystyttäisiin tarkastelemaan paremmin pitkällä aikavälillä. Mikään – hyvä tai huono – ei tapahdu hetkessä, joten yhden tapahtuman perusteella ei saisi aina vetää johtopäätöksiä.

Kuitunen toivoo myös, että vapaaehtoisten seuratoimijoiden arvostus kasvaisi entisestään.

– Meillä on seurassa varmaan noin 80 toimijaa, jotka tulevat kentälle työpäivän jälkeen tai uhraavat viikonloppuja.

Kuitunen painottaa myös MP:n tehtävän ja seurayhteisön moninaisuutta. Hänen mukaansa seuran on tärkeää pyrkiä auttamaan kaiken tasoisia pelaajia parhaansa mukaan. Hänestä olisi tärkeää muistaa myös se, että seura on paljon enemmän kuin mitä usein ajatellaan. Siihen kuuluvat pelaajat, vanhemmat, toimihenkilöt, hallitus ja kaikki muut seuran toiminnassa mukana olevat.

– Ymmärrän vanhempia siinä, että oma lapsi on tärkeä, mutta samalla meidän pitäisi pystyä iloitsemaan naapurin lapsesta, saman ikäluokan pelaajista, naapuri-ikäluokista ja koko seurasta. MP järjestää tämän toiminnan, mutta me kaikki olemme sitä seuraa. Tuntuu, että se välillä vähän unohtuu, Kuitunen toteaa.

Lopuksi hän lähettää terveisiä.

– Näemmekö kentän reunalla hyvää vai huonoa? Vaikka jollain olisi yhdeksän hyvää ominaisuutta ja yksi huono, se negatiivinen nostetaan usein esiin. Kun mennään positiivisen kautta, kaikki jaksavat paremmin.

Teksti: Roosa Laiho