EDUSTUS: Topi Keskinen – MP:n luottopelaaja


#18 Topi Keskinen ja #20 Jonathan Dunyin juhlivat Topin kauden kymmenettä maalia kauden viimeisessä kotiottelussa. (Kuva: Jukka Laitinen)

Topi Keskinen heilutti verkkoja kaudella 2022 sekä MP:n että U19-maajoukkueen paidassa. Seuraavaksi edessä on iso päätös.

MP:n Topi Keskisen kausi oli jälleen menestys. 19-vuotias keskikenttäpelaaja sai entistä enemmän vastuuta, vakiinnutti paikkansa avauskokoonpanossa ja onnistui maalinteossa Miesten Ykkösessä 10 kertaa.

– Joukkueen kausi oli vuoristorataa. Itselläni kausi meni hyvin niin kuin ajattelinkin etukäteen. Joka vuosi olen mennyt eteenpäin, ja nyt ajattelin, että tulen saamaan vähän isomman rooliin. Ihan oikeassa nosteessa mennään, kun joka kausi kehittyy, Keskinen summaa.

Joukkue äänesti hänet kauden alussa ensimmäistä kertaa edustusjoukkueen kapteenistoon yhdessä Jonathan Dunyinin ja Juuso Tarvaisen kanssa.

– Veikkaan, että eniten nuorisokaarti on heittänyt minulle ääntä. Heidän näkökulmastaan kapteenistoon pitäisi saada välillä enemmän nuoria, varakapteenina toiminut Keskinen sanoo.

MP:n päävalmentajan Juha Pasojan mukaan Keskinen on ollut alusta asti valmentajalle hyvä pelaaja, joka on helppo laittaa kentälle. Pasoja siirtyi MP:n valmentajaksi kaudelle 2020, jolloin Keskinen teki debyyttinsä edustusjoukkueessa.

– Topi on Ykkösen ei nyt ehkä paras pelaaja, mutta kuitenkin parhaimmistoa. Hänen merkityksensä hyökkäyssuuntaan on ollut meille tosi iso. Hän on pystynyt luomaan yksin tilanteita ja muille maalipaikkoja, hän on niin vahva haastamaan 1vs1-tilanteissa. Puolustussuuntaan on pitänyt antaa anteeksi, Topi ei ole muistanut aina juosta tarpeeksi alas auttamaan laitapuolustajaa, mutta kun on niin hyvät vahvuudet, pystyy katsomaan läpi sormien, Pasoja kuvailee.

Pikavauhtia EM-karsintaan

Maaliskuisena maanantaina kymmenen aikaan aamulla Keskinen oli valmistautumassa parin päivän päässä häämöttäviin matematiikan ylioppilaskirjoituksiin, kun yhtäkkiä puhelin soi. Soitto tuli U19-maajoukkueesta: Keskistä pyydettiin EM-jatkokarsintaan pois jääneiden tilalle. Hän oli ollut helmikuussa mukana leirillä, josta valittiin pelaajat karsintaotteluihin, mutta jäänyt ensin varalle.

– Se kyllä harmitti, mutta sitten soitettiin, että pitäisi olla kahdelta joukkueen mukana treeneissä Helsingissä. Ei siinä hirveästi ehtinyt valmistautua.

Keskinen pääsi pelaamaan kahdessa ottelussa, ja Belgiaa vastaan hän onnistui iskemään ensimmäisen maajoukkuemaalinsa.

– Ei se ollut mikään hienoin maali, mutta maali on aina maali. Lauoin päätyrajalta melkein nollakulmasta, ja se meni maaliin veskarin puikoista. Ajattelin, että laukaus lähti huonosti, joten en katsonut, minne se menee. Yhtäkkiä yleisö alkoi hurraamaan, ja sitten vain odotin, että kuuluttaja kertoo maalintekijän. Tuntui kyllä hyvältä, kun se oli oma nimi, hän muistelee.

Kesäkuussa Keskinen nimettiin myös U21-maajoukkueen EM-karsintaan. Molemmat kutsut tulivat hänelle “melkein yhtä puskista”, mutta etenkin nousu U21-joukkueeseen oli positiivinen yllätys.

– Siitä jäi hyvä fiilis. Huomasin, että treenitaso oli maajoukkueessa aika kova.

Ennen kevään maajoukkuekomennusta Keskinen ehti tehdä äidinkielen ylioppilaskokeen, mutta matematiikka ja uskonto siirtyivät keväältä syksylle. Ne hän kirjoitti syyskuussa, ja tällä hetkellä hän jännittää lopullisia arvosanoja. Heti kokeen jälkeen hän ei uskonut uskonnon menneen läpi, mutta alustavien pisteiden perusteella näyttää siltä, että hän saa painaa valkolakin päähänsä joulukuussa.

Keskinen olisi halunnut suorittaa lukion loppuun jo keväällä, mutta maajoukkueen mukaan lähteminen ja kirjoitusten siirtäminen oli lopulta helppo valinta.

– Oli se kyllä silti vähän nihkeää. Nyt on kiva, kun ei ole enää koulua. Palautin eilen viimeisen kurssin, joka oli ollut nettilukiossa kesken kaksi vuotta. Oli jo aikakin tehdä se loppuun, Keskinen nauraa.

Pelkkää futista

Valmistumisen jälkeen Keskinen ei aio hakea jatko-opiskelemaan, vaan hän haluaa keskittyä vain jalkapalloon. Tavoitteet ovat selkeät: päästä pelaamaan mahdollisimman korkealla tasolla ja pelata mahdollisimman pitkään.

– Minulla ei ole mitään tiettyä sarjaa, johon haluaisin päästä. Joskus olisi hauska pelata Englannissa, en tietenkään sano mitään Valioliigaa, mutta siellä on alemmissakin sarjoissa aika hyvä taso.

Maajoukkueuraansa hän haluaisi jatkaa seuraavalla U21-maajoukkueen leirillä. Mahdollista kutsua A-maajoukkueeseen hän ei ole puolestaan juuri miettinyt.

– Se ei ole varmaan oikeasti käynyt mielessä kertaakaan. Menen ihan steppi kerrallaan.

Kauden viimeisessä kotiottelussa PEPOa vastaan Keskinen viimeisteli 6–2-voittolukemat lisäajalla. Samalla hän jätti jäähyväiset Urskille, sillä seuraavana edessä on uuden seuran valinta.

– Haluan kiittää seuraa, katsojia ja etenkin Beer Standia. On ollut hyvät vuodet, Keskinen lähettää kiitokset kasvattiseuralleen.

Teksti: Roosa Laiho