EDUSTUS: Juha Pasoja: “Pallo ei vain pomppinut meille”

Päävalmentaja Juha Pasoja kättelee SJK Akatemian Brian Pagen kanssa. (Kuva: Jukka Laitinen)

MP:n päävalmentaja Juha Pasoja näkee kauden 2022 onnistuneena, vaikka tavoite ylempään jatkosarjaan pääsystä mureni kesän huonon jakson aikana. Erityisesti mieleen jäi uskomaton nousu tappioasemasta voittoon ulosajon jälkeen.

– Tämä oli ihan hyvä kausi, vaikka juhannuksen jälkeen oli surullinen jakso, MP:n päävalmentaja Juha Pasoja tiivistää kauden 2022.

Tilastollisesti MP pelasi parhaan kautensa kolmeen vuoteen. Joukkue keräsi enemmän pisteitä kuin aikaisempina vuosina, teki enemmän maaleja ja onnistui pitämään maalieron plussan puolella. Lopulta se riitti runkosarjan kahdeksanteen ja alemman jatkosarjan toiseen sijaan.

Kauden tavoite, paikka ylemmässä jatkosarjassa, jäi kiinni vain muutamasta pisteestä. Tavoite mureni kesän huonoon jaksoon. Heinäkuun alusta elokuun puoleen väliin MP onnistui saamaan yhdeksästä ottelusta vain neljä pistettä.

– Peli itsessään oli suhteellisen hyvää ja kaikki tilastot näyttivät, että meidän olisi pitänyt pärjätä niissä peleissä, mutta syystä tai toisesta emme pystyneet kääntämään niitä voitoksi ja aika moni kääntyi maalin tappioksi. Jos tästä kaudesta haluaa nostaa ensi kaudelle jotain isoa kehityskohdetta, niin putoajajoukkueille menetimme ihan liikaa pisteitä, Pasoja tiivistää huonon jakson.

MP:n kauden haasteet olivat puolustuspelissä ja loukkaantumisten korvaamisessa. Penkillä ei ollut niin laajaa materiaalia, etteivät loukkaantumiset olisi näkyneet selvästi pelissä. Suurin haaste oli kuitenkin johtoaseman pitäminen.

– Monessa pelissä johtoasemassa tuli sellainen hyvän olon tunne. Ei pystytty joko tappamaan peliä tai tekemään tarvittavia maaleja, otimme jalkaa pois kaasulta ja päästimme vastustajan peliin mukaan. Sitä kautta varsinkin huonolla jaksolla heinäkuussa menetimme turhia pisteitä.

Kymmenessä minuutissa neljä maalia

Joukkueen rakentaminen kauden alussa oli haastavaa, mutta siinä MP onnistui Pasojan mukaan lopulta hyvin. Valmentaja on tyytyväinen myös siihen, että MP pelasi tasaisen kauden.

– Jos ajattelee koko kautta ja isoa kuvaa, pelasimme suhteellisen tasaisen sarjan. Vaikka siellä oli se huono jakso välissä, silloinkin peli oli aika hyvin kuosissa. Pallo ei vain pomppinut meille.

Lisäksi Pasojan mieltä lämmittävät yksittäisten pelaajien onnistumiset. Hän mainitsee kauden aikana paljon kehittyneen Joslyn Luyeye-Lutumban, syksyn peleissä maalinteon makuun päässeen Kevin Beugren sekä 10 maalia Ykkösessä iskeneen Topi Keskisen, joka pääsi kauden aikana myös U19- ja U21-maajoukkueisiin.

Yksittäisistä otteluista Pasojan mieleen jäi sekä onnistumisia että epäonnistumisia. Huonolla tavalla hän muistaa heinäkuun alussa pelatun kotiottelun PIFiä vastaan. MP johti peliä puoliajalla 2–0, mutta lopulta ottelu kääntyi 2–3-tappioksi.

– Oli vähän epäuskoinen fiilis, että onko tämä totta, Pasoja muistelee.

Kaikista kirkkaimpana mieleen jäi kuitenkin kauden kolmas kohtaaminen PIFin kanssa syyskuussa. Kotijoukkue johti ottelua Paraisilla 2–0, kun MP sai toisen puoliajan alussa punaisen kortin.

– Tuntui, että mikään ei onnistu. Sitten teimme kymmenessä minuutissa neljä maalia ja johdimme peliä 4–2, lopulta voitimme 4–3. En ole koskaan ollut sellaisessa pelissä mukana, en pelaajana enkä valmentajana. Se oli aivan älytön fiilis.

Teksti: Roosa Laiho