EDUSTUS: Jalkapallo on Sadikin ehdoton ykkönen


Irfan Sadik heilutti eniten vastustajien verkkoa preseasonilla. (Kuva: Pietu´s Photo)

Hyökkäyspään vahvistus janoaa maaleja ja tähtää ulkomaille.

Irfan Sadikin jalkapalloura alkoi 5-vuotiaana Kuopiossa. Hänen perheensä asui koulun vieressä, ja sen pihalla järjestettiin kyseisenä kesänä jalkapallokoulu.

– Mulla ei ollut hajua, mikä se oli, mutta kysyin, pääsisinkö mukaan. Pääsin mukaan ja olin siellä koko loppuviikon. Lopulta koulusta tuli lasku kotiin, Sadik kertoo.

Siitä se lähti. Jalkapallosta tuli 21-vuotiaalle Sadikille ensin harrastus, sitten intohimo ja lopulta ammatti. 16 vuotta myöhemmin hän on ehtinyt debytoida Veikkausliigassa FC Lahden riveissä, voittaa A-junioreiden Suomen mestaruuden ja olla mukana maajoukkuetoiminnassa.

– Veikkausliigadebyytti taisi olla itse asiassa Pasojaa vastaan, Sadik nauraa viitaten MP:n päävalmentaja Juha Pasojaan, joka valmensi vuonna 2017 JJK:ta.

Muutamaa vuotta myöhemmin kaksikon tiet kohtasivat uudelleen, tällä kertaa samassa joukkueessa. MP solmi tammikuussa Sadikin kanssa kauden 2020 kattavan pelaajasopimuksen. Hyökkääjä on tyytyväinen valintaansa lähteä Mikkeliin.

– Joukkuehenki on tosi hyvä, ja on mukava olla treeneissä ja pelata. Meillä on nuori mutta hyvä ja potentiaalinen joukkue. Uskon vahvasti, että kyllä me päästään joukkueen tavoitteeseen, kuuden parhaan joukkoon.

Joukkueen vahvuuksina Sadik pitää pelin vauhtia ja yllätyksellisyyttä. Hän uskoo, että heitä vastaan ei ole mukava pelata.

Sadik viihtyy Mikkelissä muutenkin. Hänen perheensä on kotoisin Kosovosta, ja kun he tulivat Suomeen ennen Sadikin syntymää, he muuttivat Mikkeliin. Perheen kertomusten perusteella hänellä oli joitakin ennakko-oletuksia kaupungista.

– Mikkeli on yllättänyt positiivisesti. Se on viihdyttävä paikka, Sadik kehuu.

– Tosin harjoitusolosuhteissa olisi varaa parantaa varsinkin talvisin. Kesäisin löytyy teko- ja luonnonnurmea ulkona, mutta yksi kunnollinen halli olisi hyvä saada.

Tähtäimessä ulkomaat

Parasta jalkapallossa on Sadikin mielestä voittaminen ja maalien tekeminen. Jalkapalloilijana hän onkin äärimmäisen kilpailuhenkinen ja huono häviäjä: jos peli ei kulje, ärräpäitä saattaa lennellä. Vahvuuksikseen hän mainitsee boksissa pelaamisen ja viimeistelemisen, kehityksen kohteiksi puolestaan fyysiset ominaisuudet.

Tällä kaudella Sadik haluaa tehdä tehoja ja olla menestyvän joukkueen avainpelaaja. Pidemmällä aikavälillä mielessä siintävät ulkomaat.

– Se ei ole unelma vaan vähän enemmänkin tavoite. Vahvasti uskon ja tähtään siihen, että pääsen ulkomaan kentille joku päivä. Lisäksi tavoitteena on päästä takaisin maajoukkueen kuvioihin, hän sanoo.

– Jos rajattomasti saa unelmoida, haluaisin pelata lempijoukkueessani Real Madridissa.

Korkeista tavoitteista huolimatta Sadik suhtautuu pelaamiseen rennosti. Hän ei ota suorittamisesta paineita, vaan odottaa jokaisen pelin alkua innolla.

– Omanlainen pelijännitys on aina. Sellainen enemmänkin odottava, että pääsisi vaan pelaamaan.

Vaikka jalkapallo vie ison osan ammattilaisen arjesta, myös muille harrastuksille löytyy aikaa. Sadik kertoo nauttivansa erilaisista kesäaktiviteeteista, esimerkiksi kalastuksesta. Vapaa-ajallaan hän myös seuraa aktiivisesti koripalloa.

– Nyt viime vuosina olen ruvennut seuraamaan sitä enemmän ja enemmän. Seuraan myös jalkapalloa aika paljon. Katson sitä aina, kun TV:stä tulee hyvä matsi, hän kertoo.

Kysyttäessä jalkapallon ulkopuolisista elämäntavoitteista Sadik hiljenee. Niitä ei ole kuulemma tullut mietittyä, sillä jalkapallo menee kaiken muun edelle.

Tosin vuonna 2018 nukkuminen meinasi viedä voiton, kun Sadikilla oli FC Lahden kanssa aikainen lähtö Maarianhaminaan pelaamaan. Kahdesta herätyskellosta huolimatta hän heräsi vasta, kun valmentaja soitti hätääntyneenä ja kysyi, missä Sadik on.

– Tuli tosi nopea valmistautuminen. Päästiin kuitenkin ajoissa perille Maarianhaminaan. Loppu hyvin, kaikki hyvin, mutta ei tarvinnut ihmetellä, miksi istuin koko pelin penkillä.

Haastattelun lopuksi pyydän Sadikia lähettämään terveisiä seuran kannattajille.

– Tervetuloa Urskiin! Toivottavasti voitetaan ja tehdään paljon maaleja, niin päästään tuulettamaan ja nauttimaan voitoista yhdessä.

Irfan “Ifu” Sadik
Syntymäaika: 12.1.1999 (Ikä 21)
Pelipaikka: Hyökkääjä
Pelinumero: 10
Kummiyritys: KARLA
Aikaisemmat seurat: KuPS, FC Kuusysi, Reipas, FC Lahti Akatemia, PKKU, FC Lahti
Motto: “Pelaat niin kuin treenaat.”

Teksti: Roosa Laiho